Mik azok a virtuális könyvek?

virtuális könyv

Virtuális könyv mint képzeletbeli alkotás

A "virtuális" szó arra utal, hogy nem létezik a fizikai világban, hanem csak a képzeletünkben vagy a számítógépes világban. A "könyv" szó pedig egy olyan szövegformátumra utal, amelyben történeteket, verseket, esszét és más műfajokat közölnek. Így egy virtuális könyv egy olyan mű. amelyet  elképzeltek, kitaláltak, de voltaképp nincsen olvasható szövege, csak elképzelések vannak róla, mint például Borges "Bábeli könyvtár"-ának darabjai.

Manapság a fogalom leginkább digitális könyvet jelent

A virtuális/digitális könyveket egyre gyakrabban használják az oktatásban és a szórakoztatásban. Az oktatásban az olvasás és az írással kapcsolatos készségek fejlesztésére szolgál. Tudásanyag kötvetítésére is alkalmas. Néhány példa:

  • E-könyvek
  • Hangoskönyvek
  • Virtuális valóságban megjelenített könyvek
  • Interaktív könyvek
  • Augmented reality könyvek

A virtuális könyvek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos könyvekkel szemben. Például a könnyebben hordozhatóak, olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek. Emellett személyre szabhatóbbá is tehetjük őket, például hozzáadhatunk hangeffekteket, animációkat és interaktív elemeket.

De vannak hátrányaik is. Például a virtuális könyvek olvasása kevésbé kényelmes, mint a hagyományos könyveke, gondoljunk a kis képernyős eszközökre.

Jorge Luis Borges "Bábeli könyvtár" című novellája

 egy olyan könyvtárról szól, amelyben minden lehetséges könyv megtalálható. A könyvtár azonban végtelen, és a könyvek nyelve érthetetlen. A könyvtárban kóborló könyvkeresők feladata, hogy megtalálják az egyetlen könyvet, amely minden kérdésre választ ad.

A "Bábeli könyvtár" című novellát gyakran úgy értelmezik, mint a tudás és a megértés korlátairól szóló allegóriát. A könyvtár végtelensége azt sugallja, hogy a tudás végtelen, és hogy soha nem fogunk tudni mindent megtudni. A könyvek nyelvének érthetetlensége pedig azt sugallja, hogy a tudás sokszor elérhetetlen és érthetetlen.

Ám a novellát úgy is értelmezhetjük, mint a kreativitás és a fantázia erejének allegóriáját. A könyvkeresők állandó keresése azt sugallja, hogy soha nem szabad feladni a tudás megszerzésének reményét. A könyvek nyelvének érthetetlensége pedig azt, hogy a tudás sokszor felfedezés és megértés útján jön létre.

Végső soron a "Bábeli könyvtár" című novella értelmezése az olvasó dolga. 

Virtuális könyvek kiadója: Liber-All

liber all kiadó
A Liber-ALL Kiadót 2002-ben alapította egy inkognitóját megtartani kívánó, sokak által akkor már halottnak hitt idős író (feltételezések szerint Tsúszó Sándor). Célja az volt, hogy olyan virtuális szellemi műhelyt hozzon létre, amelynek nincsen fizikai értelemben vett létezése; tevékenysége is kizárólag a virtuális világban zajlik. A kiadó semmilyen szokásos jogi és adminisztratív követelménynek nem felelt meg.

A Liber-ALL Kiadó 2023-ban bocsátotta a digitális szelek szárnyára Balla D. Károj "Összes esküvésem" c. pszichothrillerét. (A pszichothriller műfajmegjelöléssel azokat a filmeket és könyveket jellemzik, melyek thrilleres elrendezésben pszichológiai narratívát használnak.)


Népszerű bejegyzések