Csönge a Szeretlek c. kiállításon

 SZERETLEK - kortárs képzőművészeti csoportos kiállítás a szerelemről






március 27. - április 21.

A kortárs képzőművészeti közeg sokszor kesereg azon, hogy nehezen tudja elérni a nagyközönséget. Így időről-időre felbukkannak olyan projektek, amelyek célzott kísérletet tesznek arra, hogy kilépjenek a szűk szakmai diskurzusból. Ezeknél a törekvéseknél mindig kulcsszerepet játszik a témaválasztás.
A szerelem egy olyan dolog, érzés, állapot, amivel kapcsolatban mindenkinek vannak élményei, tapasztalatai. A művészetben és így természetesen a képzőművészetben is, az elmúlt évezredek során számos műalkotás született a tárgykörben. Ezért is furcsa, hogy az utóbbi negyed században a progresszív képzőművészetből mintha kiveszett volna a szerelem témájának feldolgozása - lehetséges, hogy az intézményrendszer szereplői egyszerűen túlságosan populárisnak vagy giccsesnek ítélik a témát.
Természetesen az elmúlt évtizedekben is számtalan mű született, amely a szerelem különböző stációjával foglalkozik, de összefoglaló igényű, tematikus kiállítás keretében ezek a munkák nem jelentek meg. Célunk nem a régebbi munkák felkutatása volt, és nem is a tavalyi évben megrendezett A szerelem tünetei című kiállítás irányát követtük, ahol az FFS tagjainak meglévő munkáiból válogatott a két kurátor, Barta Edit és Básthy Ágnes. Felkértünk tizenhárom fiatal képzőművészt, hogy reflektáljanak erre a nagyon egyszerű, romantikus, sokszor giccses mégis mindannyiunk életét meghatározó szóra. Reflektáljanak arra, mit jelent nekik a szerelem, hogyan lettek szerelmesek és hogyan nem, hogyan törték össze a szívüket és ők hogyan törték össze más szívét, miért hisznek még a szerelemben és akár miért menjen az egész a búsba?
Azt reméljük, hogy a témaválasztással sikerül megszólítani olyan embereket is, akik alapvetően nem követik a kortárs képzőművészeti közeg történéseit, és ritkán vagy szinte soha nem járnak kiállításra.

Megnyitó: 2016. március 24. 19:00
A kiállítás megnyitja: Fenyvesi Áron, művészettörténész, kurátor

A kiállítás helyszíne: Hybridart, Galamb u. 6, Budapest, 1052

Művészek: Balla Csönge, Balogh Viktória, Demeter Dávid, Erményi Mátyás, Ficsór Zsolt feat. Ficsór-Ivanov Anna, Gwizdala Dáriusz, Keresztesi Botond, Leitner Levente, Lima Viktor, Monory Ráhel, Radvánszki Levente, Tóth Balázs, Vékony Dorottya
Kurátorok: Don Tamás, Szilágyi Róza Tekla




Mélyi József

A Földről rég a Holdra költözött

Ha van valami, amivel a kortárs képzőművészetben nem lehet foglalkozni, akkor az a szerelem, amely elavult, megfoghatatlan és kegyetlen. Nyilván részben e tulajdonságai miatt persze mégis téma lehet – szerelemmel kapcsolatos kiállításokat az elmúlt években is sokfelé rendeztek. Két fiatal kurátor, Don Tamás és Szilágyi Róza most tizenhárom fiatal művészt vagy művészpárost kért fel, és friss munkáikból állították össze a Szeretlek című kiállítás anyagát. Ha valaki a cím ismeretének hiányában nézné meg a tárlatot, valószínűleg nem jönne rá azonnal, mi volt az eredeti hívószó; az összetartó fogalom lehetne akár az életérzés vagy az intimitás, címként pedig működhetne a Giccs és erotika vagy a Vágy és vágytalanság is – a szerelemhez mindennek csak közvetve lenne köze.



Népszerű bejegyzések