BDK BLOG

2011. november 24., csütörtök

Pszochodráma és irodalom

A minimalista abszurd pszichodráma
Irodalmi kísérlet és kognitív pszichológia - terápiás módszer a pánikbetegség és agorafóbia leküzdésére

Nem először próbálkozom „műfajteremtéssel”. A kifejezés persze túl nagyképű akkor is, ha előttem senki sem írt limerikben sírverseket, mint ahogy a posztmodern koan létrehozásában is szűz területen botladozom. Most újabb határmezsgyén próbálok egyensúlyozni.

Eredetileg a pszichodráma egyáltalán nem irodalmi műfaj, hanem gyógyászati módszer, akcióelvű, cselekvésközpontú, feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás technika, melyet Jacob Levi Moreno a múlt század első felében dolgozott ki, és amelyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-​​es évek elején. Az eredeti pszichodrámában előre megírt szöveg nem szerepel. Ezzel ellentétben új irodalmi kísérletemben minimalista „abszurd pszichodrámákat” (párbeszédeket, monológokat, szituáció-leírásokat) teszek közzé, majd egy-két nappal később ezekhez hozzátoldom a csoportterápiás alkalmazást érintő megjegyzéseimet. A kettő együtt alkotja az általam elképzelt új irodalmi műfaj, a voltaképpeni pszichodráma kis darabjait. A projektum oldala: Pánikbetegség és pszichodráma (a szövegek elolvasása után kattints a »tovább linkre). 
SEO: Pszichodráma és irodalom - kognitív pánik | agorafóbia - pszichodráma - pánikbetegség kezelése - pszichotrauma 

Pszichodráma - posztmodern irodalmi kísérlet és abszurd pszichoterápiás módszer a szorongásos pánikbetegség és a krónikus agorafóbia tüneteinek leküzdésére a kognitív pszichológia elmélete és gyakorlata alapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése